Erotikum, kreativitás, ökológiai lábnyom!

Hogyan függnek össze a kislakással a címben felsorolt szavak?
Olvasd el cikkünket, és megtudod.
Természetesen tippeket-ötleteket is találsz, mire figyelj, ha kislakásban élsz.

Amennyiben képesek vagyunk megfeledkezni a klasszikus poénról („Kis lakás? Igen. Cserélje nagyobbra!”), remekül érezhetjük magunkat egy kellemesen berendezett garzonban, vagy egy 35-40 négyzetméteres, jó elrendezésű kislakásban is. Egy intelligens lakásban.

 

Otthonosság és bensőségesség

Ismerjük a térnövelés optikai és fizikai trükkjeit, persze alkalmazzuk is azokat, de a japán kapszula lakások (3 m2) és a hazai minigarzonok (22 m2) valamint az emberléptéket mesze meghaladó, csak-nagyobb-legyen-mint a szomszédé ősi hübriszét trollként etető, funkciótlan, böhöm nagy villák és penthouse-ok között méretben és életstílusban is köztes helyet elfoglaló, úgynevezett „kis” lakások előnyei azért ezeknél jóval gazdagabb repertoárt mutatnak.

A kisebb lakás nemcsak hogy lehet olyan otthonos, mint a nagy ház, de annál ab ovo sokkal intimebb, bensőségesebb és kellemesebb is. Hozzáállás és némi fantázia kérdése csupán.

 

Klasszikus trükkök

Ha világos színeket alkalmazunk a falakon és bútorainkon, utóbbiakat többfunkciósra tervezzük, ha intelligensen választjuk meg és alakítjuk ki a világítástechnikát (rejtett világítótestek, led lámpák, minél többféle fényforrás), már nagyon sokat tettünk a tereink optikai és fizikai optimalizálásáért. Mindannyian tudjuk, hogy a tükrök milyen jótékony hatást gyakorolnak a terek bővítésére, különösen, ha természetes fényforrásokkal (pl. ablakokkal) szemközt állítjuk fel őket. Legjobb, ha a tükör maga is ajtó vagy ablakkeretben foglal helyet. Magától értetődő, hogy a szellősebb berendezés is jótékony hatást gyakorol a belső tereinkben való közlekedés megkönnyítésére és tágasság-érzetünkre egyaránt. A nagy üvegfelületeket magukban foglaló, faltól falig tartó ablakok és ajtók kifelé növelik, kinyitják lakásunkat, a fehérre festett mennyezet pedig felfelé nyitja a teret. Ha okosan és átgondoltan tervezed meg, rendezed be a lakásod, és alkalmazol például lenyitható bútorokat, a tágasság érzetét tovább növelheted.

    

(a képek forrása: Pinterest)

 

Intelligens terek és emberek

A kisebb méretű lakás sokkal személyesebb, hiszen kommunikál és folyton hatást gyakorol tulajdonosára. Fegyelemre, tisztaságra, rendszeretetre és alkotó szellemre sarkall. Saját életminőséged javítod, ha semmi felesleges holmit nem tartasz a lakásodban és azonnal megszabadulsz a szeméttől, kacattól, lomoktól: a kevesebb – több. A nagy házak vonzzák magukhoz a lomokat, és ha lakóik (vagy személyzetük) nem töltik egész napjukat folyamatos takarítással és rendrakással, életterük ellenállhatatlanul elkacatolódik. Hiszen elfér az a törött bútor még az ötödik szobában, és ki tudja, a nagynénitől örökölt ötven éves csillár is jó lesz még egyszer valamire (most szólok: nem lesz). Ezek a problémák a kisebb méretű lakásoknál nem jelentkeznek, hiszen a használaton kívüli tárgyak „kiabálnak” az elmozdításukért: kis szobákban a széthagyott holmik azonnal a káosz képzetét keltik, ezért fegyelemre és stílusosságra késztetnek minket. Hiszen ki szereti körülvenni magát rendetlen, hibás, sérült, használaton kívüli tárgyakkal?

Szinteltolással is kísérletezhetünk: ha a kanapét dobogóra helyezzük és ezáltal feljebb kerül, mint a konyha, máris légiesebb érzést nyújt. A szerényebb méretű lakások kreativitásra, rendezettségre és fegyelmezettebb életmódra ösztönzik a benne lakókat, hiszen sokkal okosabbnak kell lenniük a kevesebb terület és felület felhasználásában, mintha minden „korlátlanul” állna rendelkezésre. Ne feledjük: a rejtett tárolók, több funkciós bútorok, szabad polcfelületek, a lépcsőbe épített polcok sem többszáz négyzetméteren élők találmányai. A praktikum és a funkcionalitás bajnokai mind kis lakásokban élők közül jönnek. Problémamegoldó képességünket folyton használnunk kell, és ha nem csapásként, hanem lehetőségként fogjuk fel, az állandó agytorna intelligensebbé tesz bennünket. Ha kifogysz az ötletekből, konzultálj a kreatívokkal. Ők imádják a komplex problémák kezelését.

    

(a képek forrása: Pinterest)

Erotikum, személyesség, ökológiai lábnyom

A hagyományos térnövelő trükköknél azért persze jóval több lehetőséggel rendelkezel, ha szerényebb méretek közt élsz is, mint szeretnél. Mert egy kis lakás berendezése igazán kreatív feladat: otthonod és te kölcsönösen formáljátok egymást, szinte személyes viszonyt alakítotok ki. Ahogy újabb és újabb megoldások után kutatsz, folyton gondolkodnod kell, hogyan tehetnéd még több funkcióssá és otthonosabbá a teret magad körül. Ehhez új inspirációt meríthetsz a vizuális szakiktól, akik örömmel dolgoznak veled.

Ugyanakkor nemcsak intelligensebbé, kreatívabbá és praktikusabbá alakítja a személyiséged a lakásod, ha pozitívan állsz hozzá, de sok más előnye is van: például jótékony hatást gyakorol a romantikus énedre. Kislakásban nagyon jó lakni, mert mindig kartávolságban van a partnered. A bensőséges hangulat azonnal adott egy kis huncutkodásra, ha már mindketten hazaértetek: egyetlen gyertya vagy mécses is elegendő fényt tud biztosítani a sejtelmes hangulat megteremtéséhez. Egy szépen berendezett, illatos terecske azonnal megtelik erotikus atmoszférával, hiszen ha akarod, ha nem, ahogy délutáni-esti vagy épp reggeli teendőidet végzed, a gyakori fizikai kontaktus elkerülhetetlen partnereddel. Egy véletlen érintés, lebbenő illat, egy csintalan összenézés – a légtér azonnal telítődik szexuális vibrálással, és már repülnek is lefelé a textilek és tangák.

Nemcsak a párkapcsolatunknak tesz azonban jót, ha kevesebb teret foglalunk el, hanem az egész Föld bolygónak is, hiszen óhatatlanul környezettudatosabb életformát alakítunk ki. Megszeretjük a takarékos megoldásokat, nem pazarolunk, így olyan kicsi lesz az ökológiai lábnyomunk, hogy inkább használunk, mint ártunk az ökoszisztémának.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.